


Εκείνο βέβαια που τραβάει την προσοχή σου είναι σίγουρα το διάσημο παστέλι που φτιάχνει η οικογένεια Μανωλάκου.
Η Άλκηστις Μανωλάκου μας έγραψε για την ιστορία του καταστήματος της οικογένειάς της:
«Η ιστορία μας ξεκινάει από τον προ περασμένο αιώνα το 1880 ο προ πάππους μας Ηλίας Μανωλάκος 15 χρόνων παιδί φεύγει από το δοξασμένο βουνό Πολυάραβος Μάνης και κατεβαίνει στο κοσμικό Γύθειο αναζητώντας καλύτερη τύχη .
Στο Γύθειο τότε ένας νησιώτης από την Σύμη έφτιαχνε παστέλι λουκούμι ηδύποτα βανίλιες υποβρύχιο και προσέλαβε τον παππού μας Ηλία ως υπάλληλό του . Ο παππούς μας ξεχώριζε για την εργατικότητά του την εντιμότητά του και την ευστροφία του και ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων . Γρήγορα ο εργοδότης του τον προήγαγε για πωλητή της επιχείρησής του. Έτσι ο παππούς έκανε τον πλασιέ σε όλον τον νομό Λακωνίας. Δεν έφτανε όμως αυτό και ο εργοδότης του μια μέρα του είπε το εξής : «Ελα βρε Λιά να σου δείξω όλα τα μυστικά και την τέχνη του μελιτοπλάστη γιατί αξίζεις. Από εσένα θέλω μια μέρα να με συχωρνάς και να μου ανάβεις ένα κεράκι . Έτσι λοιπόν ο νεαρός Ηλίας εγκατέστησε την επιχείρηση του στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’5 Γύθειο και άρχισε να φτιάχνει το γλυκό παστελακι να το πλάθει στον μαρμάρινο πάγκο του και να το προσφέρει με κρύο νεράκι από την μπρούτζινη βρυσούλα του που σώζετε μέχρι σήμερα .
Παντρεύτηκε έκανε οικογένεια κ απέκτησε 5 γιους .Συνέχισε να φτιάχνει όλα τα καλούδια του και ένα από τα παιδιά του ο Χρήστος θέλησε να ακολουθήσει την τέχνη του μελιτοπλάστη ακολουθώντας πιστά την παράδοση σερβίροντας το χύμα παστελάκι ακολουθώντας πιστά την παράδοση δημιούργησε με την σειρά του νέες καινοτομίες τυποποιώντας το εκλεκτό παστέλι του σε συσκευασία το καθιέρωσε και το ονόμασε » το σπεσιαλιτέ του Γυθείου .
Ο παππούς Χρήστος απέκτησε οικογένεια έχοντας έναν γιο και δυο κόρες .
Ο γιος του Στέφανος Μανωλάκος (3η γενιά) που και αυτός με την σειρά του καταστάλαξε να ακολουθήσει την τέχνη του μελιτοπλαστη επιστρέφοντας από την Αμερική το 1980 παντρεμένος με την Φαίδρα Μανωλάκου και αποκτώντας 2 παιδιά τον Χρήστο και την Άλκηστις θέλησε να εκσυγχρονίσει τον τρόπο παραγωγής κρατώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή αναλλοίωτη εξέλιξε το παστέλι σε πολλά είδη όπως παραδο ΠΗΓΗ http://www.mariailiaki.gr/4036-ta-fimismena-pastelia-tou-gutheiou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου